• Home
 • Posts RSS
 • Comments RSS
 • Edit
 • Simbol SUKSES: TAWAKAL

  Monday, September 19
  Bismillahirrahmanirrahim,
  Assalammualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

  Teman-teman yang dirahmati Allah,
  Teman-teman yang sedang bersiap-siaga mengangkat pena berjuang di dalam peperiksaan.

  Sedikit perkongsian berkenaan dengan Simbol SUKSES: TAWAKAL.


  Lompatan Berjaya
  Simbol

  Abstrak atau pun representasi dari suatu hal yang konkrit. Sebuah simbol baru berlaku apabila timbul kesepakatan tentang simbol tersebut.

  Contohnya, ($) merupakan simbol mata wang dolar tetapi ianya hanya berlaku apabila dunia bersepakat untuk mengiktiraf simbol tersebut sebagai mata wang dolar.

  Sukses

  Berhasil. Berjaya. Tercapainya sesuatu yang dikehendaki atau yang diinginkan. (Serta apa saja perkataan yang seumpamanya). Sukses bersifat relatif, ianya bergantung kepada bagaimana seseorang itu memberi makna terhadap ‘SUKSES’ itu sendiri.

  “... Sesiapa yang bertawakal kepada Allah, maka Allah akan mencukupkan keperluannya. ...”

  (QS At Talaq, 65:3)

  Tawakal

  Bahasa: Mewakilkan atau menyerahkan – berserah diri sepenuhnya kepada Allah dalam menghadapi atau menunggu hasil pekerjaan, atau menanti suatu akibat dari keadaan.

  Imam al Ghazali: Menyandarkan kepada Allah tatkala menghadapi suatu kepentingan, bersandar kepada-Nya sewaktu dalam kesukaran, teguh hati tatkala ditimpa bencana disertai jiwa yang tenang dan hati yang tenteram.

  Salah Faham Yang Normal

  Kebanyakkan orang pada hari ini salah faham tentang konsep tawakal itu sendiri. Situasi kita, kita akan menghadapi peperiksaan semester. Persoalannya, adakah dengan mengatakan, “Tawakal sajalah...” akan memenuhi keperluan tawakal? YA? Kita sama sekali tersilap. Tawakal perlu disertai dengan USAHA.

  Selingan: Kisah di zaman Rasulullah, ada seorang sahabat yang meninggalkan untanya tanpa diikat terlebih dahulu. Ketika ditanya, mengapa ia tidak diikat, ia menjawab, “Saya telah benar-benar bertawakal kepada Allah.” Rasulullah SAW tidak membenarkan jawapan tersebut, baginda bersabda, “Ikatlah, dan setelah itu bolehlah engkau bertawakal.”

  Jadi, kita? Belajar dahulu barulah boleh bertawakal. JIHAD STUDY. Bersungguh-sungguh sehingga habis daya barulah berserah bulat-bulat kepada Allah.

  Bagaimana?

  Situasi kita, kita masih akan menerapkan adab-adab bertawakal:
  • Berusaha bersungguh-sungguh: Mengulangkaji dengan bekesan, study group, ...
  • Menyediakan keperluan-keperluan yang sesuai: Fizikal, rohani, mental, material, ...
  • Menyerahkan segalanya kepada Allah.
  • Redha sekiranya keputusan yang dicapai kurang memuaskan malah bersyukur dan memikirkan dengan positif ketentuan tersebut.
  • Tidak berputus asa.
  • Bersyukur kepada Allah.

  Ingatan Bersama

  Tiga jenis simbol manusia:
  1. Simbol gagal – Gagal dunia dan akhirat
  2. Simbol sukses – Sukses dunia tapi gagal akhirat
  3. Simbol sukses – Sukses dunia dan sukses akhirat

  Semulajadinya, bila saja tiba musim peperiksaan semua orang akan berubah sikap. Ada yang jadi Incredible Hulk, ada juga yang jadi Transformer, ...

  Kita pasti (saya dan teman-teman) mahukan simbol sukses yang sukses dunia dan sukses akhirat. Saya mahu kita semua bersepakat, simbol sukses kita bukan hanya pada kecemerlangan akademik semata.

  Kita mahu, peperiksaan pada kali ini (mungkin ada yang pertama kali) lebih mendekatkan diri kepada Allah. Peperiksaan bukan alasan kita untuk menjauh daripada-Nya. Solat terjaga, malah ditambah lagi dengan solat-solat sunat (solat hajat, solat taubat, ...), bacaan mathurat, istighfar, berdoa, dan sebagainya. InshaAllah, saya merasakan kita semua bersetuju, bahawa hati akan jadi lebih tenang apabila kita berdampingan dengan Allah, dan segala urusan akan jadi mudah. Semuanya kita serahkan kepada Allah.

  Saya berharap kita bersepakat simbol sukses kita adalah TAWAKAL.

  Firman Allah SWT:

  “... Wa maa taufiqi illa billahi ‘alaihi tawakkaltu wa ilaihi unib.” 

  (QS Hud, 11:88)

  Sebagai penutup, tafaddhol untuk meluangkan sedikit masa untuk tayangan berikut:

  La haula wala quwwata illa billah
  Tidak ada sebarang daya dan kekuatan melainkan di sisi Allah.


  Wallahua’alam bittaufiq wannajah
  Wassalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh


  Nota:
  Tulisan ini adalah ucapan sahabat saya, yang telah ditulis pada minggu lalu sesuai bagi teman-teman yang dirahmati Allah dan semuanya.

  2 comments:

  1. puding karamel said...:

   selamat berjihad fisabilillah dengan pena dan kertas.
   semoga berjaya atau mati syahid ^^

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...